Barn och humor hör ihop. Därför valde Barncancerfonden att göra Barncancergalan – det svenska humorpriset.
– Barn som behandlas för cancer och deras familjer befinner sig i en extremt tuff situation. Just när det är som jobbigast kan det kännas extra befriande att skratta och känna hopp, säger Anne Bergsten på Barncancerfonden. I en Sifo-undersökning uppgav 84 procent av tittarna att galan visade att det finns hopp.

Barncancergalan - det svenska humorpriset genomfördes för första gången 2015 och direktsändes på Kanal 5. Då hade det länge funnits en vilja inom Barncancerfonden att göra en tv-gala. Idén med att kombinera evenemanget med det svenska humorpriset kändes rätt, samtidigt som kostnaderna kunde hållas nere, vilket också var en viktig aspekt.

– Vi ville inte göra en gala bland andra galor utan något annorlunda. Därför valde vi humor, något som ligger nära till hands hos barn, säger Anne Bergsten. Forskningen visar att ett barn skrattar eller ler i genomsnitt 400 gånger om dagen, medan siffran för en vuxen bara är 15 gånger. Även de barn som genomgår svåra behandlingar för barncancer skrattar mycket.

– För oss är humor och glädje också en del av organisationen. På sjukhusen finns clowner och i föreningarna hittar man på roliga aktiviteter som gör att familjerna tillfälligt glömmer bort sjukdomen.

bild: Anders G Warne

Syftet med Barncancergalan - det svenska humorpriset är att hjälpa genom att samla in pengar till Barncancerfondens tre ändamål – forskning och utbildning, råd och stöd samt information – och samtidigt hylla Sveriges humorelit. Galan sändes från Berns i Stockholm. Där fanns förutom en rad komiker många barn som på ett eller annat sätt varit engagerade i Barncancerfondens arbete under året. En av dem var Leo, nio år, som tidigare drabbats av leukemi.

– Jag gillar Jockiboi mest – han är så rolig, sa Leo om Youtube-stjärnan Joakim ”Jockiboi” Lundell, vinnaren av Barnens pris.

Barnens pris delades ut av Peter Forsberg och Sarah Sjöström tillsammans med barnen Mattias och Nike, som själva varit drabbade av barncancer – en kvartett som också synts i Barncancerfondens kampanjer.

Galan hölls den 3 oktober och gav sammanlagt 44 miljoner kronor till kampen mot barncancer, främst från nya Barnsupportrar men också från tittare som ringde in gåvor. En Sifo-undersökning visade att 88 procent av tittarna ansåg att galan var berörande och 83 procent tyckte att den var engagerande.

– Vi planerar nu inför 2017 års gala. Förhoppningen är att öka insamlingen ytterligare, och att galan ska bli ännu mer omtyckt och engagerande, säger Anne Bergsten.


Gå till 2016 i korthet