Barncancerfonden bidrar med stöd till drygt 200 olika pågående forskningsprojekt som berör barncancer. Genom att finansiera forskningen bidrar Barncancerfonden till att hitta nya och bättre metoder som kan lindra och bota barncancer – och rädda fler barn.
Komplex och långsiktig forskning
Forskning är komplicerat och tar tid. Vägen till en lyckad behandlingsmetod eller en ny medicin är lång och innebär många återvändsgränder. Det gör att behovet av långsiktigt stöd är enormt.
Barncancer är en ovanlig diagnos. I Sverige finns för få barn inom samma ålderskategori med samma diagnos för att forskarna ska kunna dra säkra slutsatser. Därför är samarbete nödvändigt. Det sker både inom Norden och internationellt. Men samarbete kräver också finanser och långsiktig uppbyggnad. Det kan Barncancerfonden bistå med.
Barncancerfonden finansierar både spjutspets- och breddprojekt, för att bota sjuka barn och ge dem ett bättre liv både under och efter behandling. Därför kan forskningsprojekten som Barncancerfonden bekostar beröra flera olika områden. Från att ta fram morgondagens spjutspetsbehandlingar, cancerätande mördarceller eller molekyler som får defekta gener att agera som de ska, till att ge bättre smärtlindring eller kosthållning, till att skapa förutsättningar för ett bättre psykologiskt omhändertagande under och efter behandlingen.
Forskning kan liknas vid ett stort pussel, där många olika personer från olika fält bidrar till att långsamt lägga bit för bit – som slutligen förhoppningsvis kommer att utrota barncancer. Under de senaste decennierna har svensk barncancerforskning bidragit med viktiga beståndsdelar i pusslet.
Fram till 1960-talet överlevde nästan inga barn sin cancer. I dag överlever omkring 90 procent den vanligaste cancerformen som drabbar barn, akut lymfatisk leukemi (ALL). Viktiga beståndsdelar i framgångssagan är forskning som lett fram till exempel till cytostatika och stamcellstransplantationer, som idag är standard inom högriskbehandling av akut lymfatisk leukemi (ALL).
Även forskning på andra områden har bidragit till den ökade överlevnadskurvan. I dag är vården bättre på att behandla de infektioner som drabbar cancersjuka barn med extra svagt immunförsvar.
Det är inte bara ren forskning som får bidrag från Barncancerfonden. För att forskningen ska fungera effektivt och ge resultat behövs andra insatser. Det handlar till exempel om att bekosta infrastrukturen, som till exempel biobanker och register – eller personal som kan ta hand om registreringen.