*Vänligen notera att Svensk insamlingskontrolls beräkningar av Barncancerfondens intäkter
uppgår till ett något högre belopp än vad som redovisas ovan. Detta eftersom ränteintäkter
och liknande resultatposter från Barncancerfondens långsiktiga värdepappersinnehav
inkluderas i beräkningsmodellen.
Tre ändamål bidrar till att utrota barncancer
Barncancerfondens vision är att utrota barncancer och mer forskning behövs för att vi ska nå vårt mål. Vid sidan om det centrala forskningsändamålet stödjer även Barncancerfonden dem som drabbas av barncancer, inom ändamålet råd och stöd. Förutsättningen för att Barncancerfonden fortsatt ska kunna finansiera forskning och stödja drabbade är vårt tredje ändamål, informationsändamålet. Det ökar kännedomen och angelägenhetsgraden, skapar medvetenhet och höjer kunskapsnivån kring våra frågor.
Forskning och utbildning
Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige och ger även finansiellt stöd till utveckling av nya behandlingsmetoder, samt fortbildning inom barncancerområdet.
Årets satsningar på 238 miljoner kronor gick bland annat till:
-
Sveriges första forskningsinitiativ inom hjärnstamsgliom, mer specifikt den aggressiva hjärntumören ponsgliom. Detta är en barncancerdiagnos som saknar bot. Men nu är det första svenska barnet inkluderat i den sameuropeiska forskningsstudie som förhoppningsvis kommer att rädda liv. Läs mer om forskning på ponsgliom på Barncancerfonden.se.
-
Utveckling av Barntumörbanken vid Karolinska Universitetssjukhuset, ett världsunikt projekt som samlar vävnad från solida tumörer där målet är att sammanlänka vävnadsmaterialet med klinisk patientinformation via Barncancerregistret. Detta möjliggör forskning som inkluderar både behandlings- och tumörinformation. Läs mer om Barntumörbanken på Barncancerfonden.se.
-
Finansiering av 4 263 timmars vidareutbildning inom barncancer för sjuksköterskor, samt
att under 1 792 timmar specialutbilda 64 läkare i barncancerdiagnostik och behandling.
Råd och stöd
Inom råd- och stödverksamheten bistår Barncancerfonden drabbade familjer på flera olika sätt. Vi arbetar bland annat för att familjer ska få möjlighet till rehabilitering och rekreation samt för att säkerställa att familjerna får det stöd de behöver och har rätt till.
Årets satsningar på 37 miljoner kronor gick bland annat till:
-
Stärkt satsning på konsultsjuksköterskor. Konsultsjuksköterskorna finns på varje barncancercentrum och är specialiserade inom exempelvis hjärntumörsjukdomar eller andra former av barncancerdiagnoser. Läs mer om konsultsjuksköterskor här.
-
6,5 syskonstödjartjänster. Syskonstödjarna finns på varje barncancercentrum samt på Lilla Erstagården (barnhospis). Läs om syskonstödjare här.
-
Läger och vistelser. Flertalet vistelser på Ågrenska genomfördes under året och 200 ungdomar deltog i ungdomsstorlägret Camp Happy. Dessutom fick 35 ungdomar möjligheten att resa till Barretstown på Irland, där det varje år arrangeras läger för barn och ungdomar som behandlas eller har behandlats för cancer, samt för deras syskon. Läs mer om läger och vistelser här.
Information
Att sprida information om cancersjukdomar hos barn och ungdomar och väcka opinion är grunden till att Barncancerfonden bildades för 35 år sedan. Det är fortfarande en mycket viktig uppgift, som även innefattar kännedoms- och kunskapshöjande insatser.
Årets satsningar på 52 miljoner kronor gick bland annat till:
-
Stärkt opinionsbildning i såväl egna som förtjänade kanaler vilket bidrar till att öka kunskapen och angelägenhetsgraden för våra frågor. Med närmare 5 000 artiklar och mediala inslag under året är medvetenheten kring barncancersjukdomar högre än någonsin.
-
Barncancerfonden ger årligen ut en rad redaktionella publikationer såsom tidningen Barn&Cancer, Maxa livet-tidningen för unga barncanceröverlevare samt den omfattande Barncancerrapporten. Utöver dessa bidrar Barncancerfonden med flertalet informationsaktiviteter som hjälper till att höja kunskapen kring barn som drabbas av cancer.
-
Filmproduktion i samband med bland annat Barncancergalan och Det svenska humorpriset, som bidrar till att stärka vår insamlingsverksamhet och höja kännedomen och medvetenheten kring barncancer.
Så säkerställer vi att din gåva används på rätt sätt
Barncancerfonden har tilldelats ett 90-konto av organisationen Svensk Insamlingskontroll. Ett av huvudkraven för att erhålla 90-konto är att minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålen och att kostnaderna för administration och insamling inte får överstiga 25 procent. Under 2016 delade Barncancerfonden ut 86 procent till ändamålen och 14 procent gick till administration och stärkt insamlingsverksamhet.
Barncancerfonden ingår även i FRII och är därmed skyldiga att årligen avlägga en kvalitetskodrapport. Förutom det som omfattas av FRII:s strikta kvalitetskod arbetar vi med ytterligare styrande dokument för att reglera verksamheten och säkerställa att din gåva används på rätt sätt. Bland dessa återfinns en personalhandbok, särskilda befattningsbeskrivningar, attestordning och ett flertal verksamhetskritiska policys och riktlinjer.
Kvalitetssäkrad forskningsprocess
Systematik, noggrannhet och extern granskning är avgörande för att säkerställa en oberoende och kvalitativ process för forskningsfinansiering. Barncancerfonden ser kontinuerligt över rutiner och riktlinjer för att aktivt motverka jävsituationer och för att se till att vi finansierar rätt forskningsprojekt.