Glass i solen, cykeltur i Varberg och besök på Liseberg. Barncancerfondens aktiviteter gör det möjligt för de drabbade att få en paus från den tuffa vardagen. Samtidigt lär sig familjerna om barnets diagnos. – Det är kul för att alla har något gemensamt, alla vet hur det känns, säger Ronja Andersson, 13 år, som åkte på läger till irländska Barretstown.
En av hörnstenarna i Barncancerfondens arbete är att ge råd och stöd till cancersjuka barn och deras familjer. Samvaron med andra drabbade utgör en viktig del av verksamheten. Därför blir medlemmarna i de regionala föreningarna varje år erbjudna att få åka iväg på olika aktiviteter, som att få en rekreationsvecka på Almers hus i Varberg, få utbildning på Ågrenska eller åka på läger i Barretstown, Irland.
– När ett barn får cancer kretsar livet kring behandlingen och sjukdomen. Då kan det vara bra att få komma bort och tänka på annat, säger Charlotte Rutegård, koordinator på Barncancerfonden.
Vid Almers hus i Varberg får hela familjen vila upp sig i en av de fyra lägenheterna, som ligger i vacker miljö vid havet. Här kan de gå och bada, ta en cykeltur, spela fotboll och vara ute i naturen. De har också tillgång till kurortens SPA.
– De som har varit där säger att det är skönt att få en paus och att få umgås som familj. De har också möjlighet att lära känna personer som befinner sig i samma situation.
Barncancerfonden ger också drabbade möjlighet att åka till Barretstown på Irland. De anordnar både en syskonvecka och lägerveckor för svårt sjuka barn. Där kan barnen skjuta pilbåge, fiska, paddla kajak och rida.
Ronja Andersson, vars lillebror Robin varit sjuk i leukemi, var där på syskonvecka och bodde tillsammans med en ledare och andra barn i en stuga.
– Man lär sig att ta hand om sig själv och man klarar sig själv så att ens föräldrar inte behöver uppvakta en hela tiden, säger hon.
På Ågrenska, som ligger på Lilla Amundön söder om Göteborg, hålls varje år utbildningar om cancerdiagnoser. Hela familjen kan komma till anläggningen tillsammans för att lära sig mer om sjukdomen och träffa andra personer i samma situation. De har också syskonhelger och särskilda vistelser för syskon som mist en anhörig.
– När barnet behandlas är det fokus på att klara av vardagen. Först efteråt är familjen mogen att lära sig mer om sjukdomen och vilka följder behandlingen kan ha. Därför ges utbildningarna till föräldrarna. Ågrenska har också undervisning för skolpersonal.
– Det är viktigt eftersom pedagogerna behöver få en förståelse för vad familjen och barnen går igenom, så att de kan ge rätt stöd, säger Charlotte Rutegård.
Under Kristi Himmelfärdshelgen arrangeras varje år ett ungdomsstorläger, till vilket drabbade ungdomar och deras syskon bjuds in. De regionala föreningarna turas om att organisera lägret, med stöd av Barncancerfonden. Dessutom erbjuder Barncancerfonden konferensen Maxa livet som riktar sig till vuxna barncanceröverlevare. Ungefär sju av tio överlevare drabbas av sena komplikationer efter sin sjukdom varför konferensen är ett viktigt forum. Konferensen ger möjlighet att möta andra drabbade, kunskap om barncancer och råd om hur överlevare kan få stöd och hjälp i vardagen.